Designed to love and to last

DUURZAAMHEID

MYoMY staat voor starten bij jezelf, jouw keuzes en kracht om het verschil te maken. Het is onze eerste missie om zoveel mogelijk mensen te empoweren door fair trade banen en werkuren te creëren. Dit doen we met de productie van tijdloze tassen en accessoires, met zo min mogelijk impact op het milieu. Bij het kiezen van materialen en productiemethodes gaat MYoMY altijd op zoek naar de meest duurzame en liefst circulaire optie die er is. Dit doen we door samen te werken met innovators in de industrie en door onderzoek te doen naar de laatste ontwikkelingen. Lees hieronder meer over onze duurzame werkwijze.

Materialen

Eco-leer
MYoMY tassen zijn gemaakt van eco-leer en gerecyclede materialen. Het leer dat we gebruiken voor onze producten is altijd een afvalproduct van de vleesindustrie. Voor tassen is leer momenteel een van de meest duurzame materialen. Duurzaam in gebruik doordat het enorm lang mee gaat, maar ook in productie, wanneer het op een veilige en bewuste manier verwerkt wordt. Het eco-leer van MYoMY is LWG-gecertificeerd door de Leather Working Group en gelooid met een laag chroomgehalte. De keuze voor een beetje chroom in plaats van helemaal geen is een bewuste en belangrijke beslissing omdat we hiermee waterverbruik sterk kunnen verminderen. Het chroom dat we wel gebruiken, wordt continu recycled en hergebruikt in het looiproces. De leerlooierijen waarmee we samenwerken, zuiveren hun afvalstromen in verschillende stadia van het looiproces, zoals het water, zodat de natuur en leefomgeving niet vervuild raakt. Daarnaast wordt er energie bespaard door een natuurlijk droogproces toe te passen waarbij er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van zonlicht om het leer te laten drogen.

Van afval naar tas: RPET
De voering van onze tassen is gemaakt van gerecyclede plastic afvalflessen in samenwerking met Waste2Wear, een innovator in circulaire materialen. Naast onze voering hebben we regelmatig ook speciale RPET collecties als een van de vegan alternatieven voor onze leercollectie. We willen plastic zoveel mogelijk vermijden in onze productie en hebben daarom gekozen voor dit gerecyclede materiaal omdat het helpt om plastic op te ruimen voordat het afval wordt. Door gebruik te maken van deze afvalstromen kunnen we afval een nieuwe bestemming geven. RPET is een materiaal van zeer hoge kwaliteit dat lang meegaat en gemakkelijk in onderhoud is. Elke tas uit onze RPET-collectie gebruikt tussen de 1 en 45 plastic afvalflessen per zak. Tot nu toe hebben onze tassen ervoor gezorgd dat bijna een kwart miljoen plastic flessen niet op de vuilnisbelt terechtkwamen.

Op weg naar circulariteit

MYoMY LAB
Naast eco-leer en recycled PET doet MYoMY onderzoek naar andere innovaties. Vorig jaar presenteerde wij een jarenlang onderzoek naar verschillende materialen in een expositie. Hier waren verschillende MY PAPER BAG designs te zien, te voelen en te ruiken in materialen gemaakt van onder andere schimmels, ananasbladeren en gerecyclede auto-onderdelen. Uit dit onderzoek kwam 1 materiaal naar voren waarmee MYoMY haar eerste vegan MY PAPER BAG introduceerde: AppleSkin™.

AppleSkin™
AppleSkin, ook wel “appelleer” genoemd, is een duurzaam en veganistisch alternatief voor leer. Gemaakt van appelafval van de appel(sap)industrie in Bolzano, Italië. Een materiaal van hoge kwaliteit met een natuurlijke lederlook. De restanten worden bewerkt tot poeder dat vervolgens verwerkt wordt tot nieuwe vezels. In combinatie met nu nog gerecyclede en synthetische toevoegingen ontstaat zo een stevig en luxe materiaal. Door dit bestaande afval te gebruiken worden afvalstromen verminderd en zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig wat onder andere energieverbruik reduceert.Voor de productie van deze collectie hebben we ervoor gekozen om op zoek te gaan naar een nieuwe, Fair Trade, productiepartner dichter bij huis in Europa. Dit vanwege het feit dat het AppleSkin-materiaal volledig in Italië wordt geproduceerd en we dit proces zo duurzaam mogelijk willen maken. Dat betekent ook dat we kijken naar het inperken van onze uitstoot, in dit geval door minder transport. In onze zoektocht ontmoetten we DECE in Roemenië, met wie we nu werken naar een langdurige samenwerking en zijn een trainingsprogramma gestart.

Productie partners

Leatherina, Dhaka Bangladesh
Wij werken sinds 2017 samen met Leatherina: een inspirerende productiepartner die samen met ons meegroeit. Oprichter Taslima Miji ziet het, net als wij, als haar missie om een positieve impact te maken op de wereld om haar heen. Ze begon haar bedrijf na de ineenstorting van Rana Plaza, een textielfabriek in Bangladesh. Meer dan 1134 mensen hebben de ramp niet overleefd en veel meer waren gewond. Rana Plaza inspireerde Taslima om de industrie te veranderen: met de hulp van MYOMY en RVO start ze Leatherina, waar ze tassen produceert op een eerlijke en duurzame manier. Sinds februari 2021 is Leatherina Fair Trade gegarandeerd door de World Fair Trade Organization (WFTO).

Stichwell, Kolkata India
Naast onze hoofdproducent, Leatherina, werken we samen met Stichwell: een SA8000 gecertificeerde fabriek in Kolkata, India. Het familiebedrijf bestaat al sinds 1992 en inmiddels werken er zo’n 780 vrouwen en mannen onder goede omstandigheden, die worden gewaarborgd door de SA8000 certificering. De fabriek moet hiervoor voldoen aan strenge voorwaarden zoals het verstrekken van een leefbaar loon en schappelijke werkuren.

DECE, Siria Roemenië
DECE (2009) is een WFTO-gecertificeerde producent van verschillende handgemaakte accessoires zoals mutsen, sjaals, handschoenen en tassen. “Dece” betekent “Waarom?” in het Roemeens. DECE wil het antwoord geven op de armoede in hun land. Als onderdeel van “NetWorks Romania” willen ze mensen helpen ontsnappen aan cycli van generatiearmoede, vaardigheden ontwikkelen en individueel potentieel stimuleren, waardigheid herstellen en mensen in staat stellen voor hun gezin te zorgen.

Tijdloos design

Naast twee seizoen collecties heeft MYoMY een vaste ‘Essentials’ collectie. Deze collectie is het hele jaar door verkrijgbaar, passend bij elk seizoen en elke stijl. Omdat de ontwerpen van deze items niet trendgevoelig, maar tijdloos zijn, ondersteunen ze een slow-fashion mindset en een duurzame garderobe. Niet alleen de stijl, maar ook de kwaliteit is duurzaam, zodat je je tas jarenlang kunt dragen: designed to love and to last.

BEKIJK ONZE ESSENTIALS

Foto door Het Zero Waste Project

Van maker tot drager

De impact van onze activiteiten is te vinden aan beide kanten van onze keten – niet alleen waar onze tassen worden gemaakt. Iedereen die onze producten verkoopt en koopt, is net zo belangrijk als de mensen die ze maken. Samen vormen we een keten van empowerment, waarbij we elkaar inspireren om een meer bewuste en duurzame levensstijl te omarmen. We geloven in ieders kracht en verhalen en dat we, door dit te delen van elkaar kunnen leren. Bij MYoMY zijn we altijd op zoek naar manieren om onze producten, materialen en productiemethoden te verbeteren, door te delen wat we weten en te vertellen waarom we dingen doen. Zo hopen we deel uit te maken van een grotere beweging en creëren we samen een keten van empowerment.

Lees meer over MYoMY

Bekijk hier ons Transparantie Rapport 2021 en kom nog meer over MYoMY zoals onze visie, fair trade productie, duurzame materialen en onze doelen richting de toekomst. Vragen? We horen graag van je!