EMPOWERED CONNECTIONS

Changemaker in de mode-industrie

Changemaker in de mode-industrie

                                                             Toen Taslima uit Bangladesh in 2013 getuige was van de Rana Plaza ramp, besloot zij dat ze actie wilde ondernemen. Zo ontstond het idee voor haar eigen onderneming: Leatherina (2016), een ondertussen Fair Trade gegarandeerd productiebedrijf gespecialiseerd in lederwaren. Taslima heeft nu zo’n 40 vrouwen en mannen in dienst die werken onder goede omstandigheden, voor een eerlijk loon en met gelijke kansen om zich te ontwikkelen, te leren en te dromen.

De Rana Plaza ramp schokte de wereld en opende de ogen van velen over de misstanden en onrechtvaardigheid binnen de mode-industrie. Taslima maakte het van dichtbij mee: “Toen vrienden en ik hoorden van het vreselijke incident, haastten we ons onmiddellijk naar de locatie om te zien hoe we konden helpen. Het was een totale chaos en behalve geld inzamelen om voedsel, zuurstof en gereedschap te kopen konden we nauwelijks iets doen om de mensen die vastzaten in het puin te redden. Het was een traumatische gebeurtenis voor mijn land waarbij 1134 mensen stierven. Ik realiseerde me meteen dat er iets moest gebeuren.”

Taslima Miji en Marja Baas bij Leatherina in Bangladesh
.

“Een mode-industrie waar mensen gewaardeerd worden en gelijke kansen krijgen.”

Tot 2007 werkte Taslima als journalist waarna ze haar eerste bedrijf startte met de verkoop van IT-accessoires. In 2016 kreeg het idee voor haar eigen productiebedrijf in de mode-industrie vorm, waarbij het Rana Plaza incident een cruciale rol speelde bij de vormgeving van haar eigen bedrijfsbeleid. Dit was nog niet gemakkelijk: “Veel merken en bedrijven kozen na de ramp voor de gemakkelijke weg en stopte met hun inkoop en samenwerkingen in Bangladesh. Hierdoor raakte tienduizenden mensen hun werk kwijt en steeg de economische onzekerheid.”

Ondanks de uitdagingen ging Taslima haar ambities achterna. Niet veel later ontmoette zij Marja Baas, oprichtster van MYoMY. “Marja en ik hadden gelijk een klik. Zij wilde, net als ik, deel uitmaken van de verandering in de sector: een mode-industrie waar mensen gewaardeerd worden en gelijke kansen krijgen.” Met de hulp en training vanuit MYoMY en RVO experts en Taslima haar kracht en doorzettingsvermogen, werd Leatherina werkelijkheid. “Door je blik op het doel te houden en samen te werken met de juiste mensen en organisaties kunnen dromen uitkomen.” Tussen Taslima en Marja is een vriendschap ontstaan met een gezamenlijke missie voor een eerlijke fashion industrie, waarin makers en dragers van producten empowered worden en meer verbonden zijn.

“Dromen zouden grenzeloos moeten zijn”

Hoewel er al veel stappen zijn gezet, lijkt gelijkheid soms nog ver weg. Taslima maakt regelmatig mee dat zij anders behandeld wordt omdat ze een vrouw is. “Ik ben een ondernemer in een masculiene maatschappij waar van vrouwen verwacht wordt dat ze thuis blijven, snel trouwen en hun kinderen opvoeden. Ondanks dat vrouwen zich hiervan los proberen te maken door te gaan werken is er weinig mogelijkheid om te groeien en eigen keuzes te maken. Ik ervaar regelmatig discriminatie omdat ik een business vrouw ben die deze sociale grenzen wil doorbreken. Deze gender ongelijkheid en rollen zijn diepgeworteld en houden echte verandering tegen. Vrouwen zijn vaak financieel afhankelijk van hun partner en scheiden is een taboe.” Ze ziet daarin een groot verschil met landen zoals Nederland. “Waar in Bangladesh vrouwelijke ambitie wordt gezien als iets dat tegengehouden moet worden, wordt dit in Nederland aangemoedigd. We kunnen hier veel van leren: dromen zouden grenzeloos moeten zijn.”

Leatherina in Dhaka, Bangladesh
.

Fair Trade gemaakt

Afgelopen jaar is Leatherina gegarandeerd member geworden van de World Fair Trade Organization (WFTO). Een prestatie waar zij enorm trots op is en die helpt bij het verder groeien van haar bedrijf. “Ik hoop van Leatherina een voorbeeld te maken van de fashion industrie waarin duurzame en mooie producten samen gaan met goede omstandigheden voor de makers. Dit betekent ook extra aandacht voor de rechten van vrouwen zodat zij binnen en buiten Leatherina een goed leven hebben. Denk hierbij aan het ontwikkelen van vaardigheden, het stimuleren van ambities, het zorgen voor regelingen zoals zwangerschapsverlof en het geven van ondersteunende trainingen bijvoorbeeld over het omgaan met discriminatie.”

Omgaan met Corona

Corona heeft ook voor Leatherina veel impact gehad en gezorgd voor de nodige uitdagingen. Vooral in het begin van de pandemie toen er nog weinig bekend was en de overheid van Bangladesh weinig steun bood. Taslima liet ook tijdens deze situatie zien dat ze een echte changemaker is. “Toen bleek dat er een tekort was aan mondmaskers en beschermende kleding voor zorgmedewerkers zijn we bij Leatherina zo snel mogelijk aan de slag gegaan. Andere orders lagen stil en wij hadden de middelen om het op een duurzame en sociaal verantwoordde manier te produceren. We konden niet anders dan hieraan bijdragen.”

Corona of niet, Taslima laat zien dat niks haar tegen houd om stappen te blijven maken en zich in te zetten voor een wereld waar iedereen eindeloos mag dromen.

Productie sleutelhanger “the future = equal
.

THE FUTURE = EQUAL
Taslima is met haar verhaal ook een van de changemakers in de “the future = equal” campagne van Plan International en MYoMY. Samen hebben wij een unieke sleutelhanger ontworpen om gelijke rechten voor meisjes en jongens te promoten. De sleutelhangers zijn gemaakt van restleer en Fair Trade geproduceerd door het productiebedrijf van Taslima: Leatherina. Met deze sleutelhanger word je elke dag herinnerd dat ook jij de sleutel tot verandering kunt zijn!

Bekijk hier de sleutelhanger.

GERELATEERDE PRODUCTEN

MY LIMA BAG Handbag

croco black
hunter off-black
rambler black
rambler brandy
rambler sand
179,95

MY PAPER BAG Shopper

hunter mid brown
hunter off-black
hunter taupe
rambler black
rambler brandy
209,95

INTERESSANT? LEES OOK...

Dit jaar vieren wij bij MYoMY ons 15 jarig jubileum! En hoewel we nog niet te veel willen verklappen over wat wij dit jaar voor jou in petto hebben, nemen we je wel graag mee terug in de tijd. Bekijk hieronder de hoogtepunten van onze reis van de afgelopen vijftien jaar. Een reis vol bijzondere samenwerkingen, ontwikkelingen, duurzame designs en changemakers die samen werken aan een betere en eerlijkere wereld. 
MYoMY werd in 2007 opgericht, nadat Marja Baas haar goedlopende uitgeverij had verkocht om zich in te zetten voor een betere wereld. Inmiddels zijn de duurzaam geproduceerde tassen van MYoMY te vinden in meer dan 200 verkooppunten in Nederland. Dankzij verschillende samenwerkingen die Marja in de afgelopen jaren aanging, is zij hard op weg om haar doel te behalen door de belangrijkste missie van MYoMY te realiseren; een keten van empowerment creëren voor een eerlijkere wereld.
Binnen de nieuwe Herfst/Winter 2021 collectie introduceren wij een gloednieuw en nu al geliefd ontwerp: de MY LIMA BAG. Deze serie, bestaande uit twee designs, is ontworpen door in-house designer Domino Vugts. Zij vond haar inspiratie in een powervrouw die dicht bij MYoMY staat: Taslima Miji.