MYOMY productie reis Bangladesh en India

Leer bewerken India | MYOMY do goods

PRODUCTIE REIS BANGLADESH EN INDIA

Benieuwd naar hoe de nieuwste High Winter 2019 / 2020 collectie is ontwikkeld? Waar de MYOMY tassen vandaan komen? En hoe het is gemaakt? Marja (oprichtster MYOMY do goods), Eric (CCO) en Elise (Sustainable Production & Collections coördinator) bezochten in februari 2019 onze productiepartners Leatherina in Bangladesh en het Craft Resource Center in India. Meerdere keren per jaar gaat een gedeelte van ons team langs om samen nieuwe collecties te ontwikkelen en om ter plekke aanpassingen te maken in het productie proces. Dit geeft ons de kans om echt een band op te bouwen met onze partners.

Elise neemt je mee op haar reis naar Bangladesh en India.

Leren rode hart tas productie India | MYOMY do goods
Team MYOMY do goods in Bangladesh

Taslima Miji (Founder Leatherina) en Eric, Marja en Elise (MYOMY do goods)

Op bezoek in Dhaka

De reis begint in Dhaka, Bangladesh, waar een bezoek wordt gebracht aan onze partner Leatherina. Taslima Miji (founder of Leatherina) toont ons vol trots de nieuwe werkplek, waar de ambachtslieden erg blij mee zijn. Samen streven we continue naar optimalisatie en passen hierbij de 10 WFTO-principes van fair trade toe. MYOMY is een gegarandeerd lid van de World Fair Trade Organization. Dit is een wereldwijde gemeenschap van gelijkgestemde fair trade bedrijven, die zich inzetten voor eerlijke handel overal in de wereld.

Net als bij MYOMY op kantoor in Naarden-Vesting begint iedere dag bij Leatherina ook met een kort overleg. In dit overleg wordt besproken wat het doel is van de dag en wie er hulp nodig heeft met zijn werkzaamheden. Taslima coördineert de werkzaamheden in het atelier en overlegt waar nodig met mij om aanpassingen door te voeren. Door onze intensieve samenwerking kunnen we snel schakelen om de perfecte tas aan te kunnen bieden, gemaakt van het beste kwaliteit leer.

Verbeteringen leer looierij

Vervolgens wordt in de leer looierij de nieuwe collectie High Winter 2019 / 2020 besproken. En om alvast vooruit te kijken worden er nieuwe leersoorten en kleuren voorbereidt die voor de Spring Summer 2020 collectie kunnen worden gebruikt. Voor ons drieën voelt dit aan alsof we ons in een snoepwinkel begeven. We zitten dan ook vrij snel vol inspiratie om de mooiste nieuwe collecties te ontwerpen.

De looierij heeft in een snel tempo veel verbeteringen doorgevoerd voor de mensen die er werken en het milieu. De directeur van de looierij vertelt ons trots dat hij een doorbraak voorziet in het mogelijk maken van een waterzuiveringssysteem. Dit klinkt wellicht heel vanzelfsprekend om te hebben, maar tot op heden zijn zij erg afhankelijk van de overheid geweest. Door het hebben van een waterzuiveringssysteem is een Leather Working Group certificering in Bangladesh mogelijk. Als team assisteren wij dan ook waar we kunnen om dit zo snel mogelijk te realiseren voor de productie van Leatherina.

Leer check | MYOMY do goods

De laatste veranderingen voor de High Winter 2019 / 2020 collectie worden doorgenomen. De samples worden ter plekke ontwikkeld en goedgekeurd, terwijl ambitieuze circulaire toekomstplannen worden besproken. De planningen zijn inmiddels gestroomlijnd en prachtige nieuwe materialen worden uitgekozen om mee te werken. De reis wordt voortgezet richting India.

Textiel en fournituren innovaties

Na in India te zijn aangekomen bezoeken we onze productiepartner Craft Resource Center (CRC) in de stad Kolkata. Het weerzien met alle mensen op kantoor, waar wij vanuit Nederland veel contact mee hebben, is altijd een feest. Bij CRC bespreken we de nieuwste innovaties. Voor deze reis zijn dit met name de plannen voor de aanpassingen in de binnen voering en de ritsen. Ook worden hier alvast de nieuwste ideeën voor de Spring Summer 2020 collectie uitgewerkt. De getalenteerde ambachtslieden waar wij mee mogen samenwerken, werken snel en nauwkeurig. Ik blijf het bijzonder vinden om na talloze schetsen en brainstormsessies de eerste samples van de tassen in het echt te kunnen zien.

Duurzame behandelingen

De leer looierij die is aangesloten bij CRC is Gold Rated gecertificeerd door de Leather Working Group. Dit is de hoogste classificering en  betekent dat zij op duurzaamheidsniveau maximaal scoren. Een voorbeeld van zo’n duurzame behandeling is dat de huiden op een natuurlijke manier door de zon worden gedroogd.

Het leer van de High Winter 2019 / 2020 collectie ligt al klaar in de looierij. Het ziet er veelbelovend uit en ik kan niet wachten tot het eindresultaat! Tijdens de reis houd ik de rest van het team op het hoofdkantoor in Naarden continue op de hoogte met foto’s en verhalen in de kantoor WhatsApp groep. Op deze manier kunnen mijn collega’s ook zien wat wij allemaal meemaken en hoe onze productie eraan toegaat.

Leer bewerking India | MYOMY do goods

Na een drukke week vol inspiratie stappen wij weer in het vliegtuig terug naar Nederland. Ondanks dat wij allemaal hartstikke moe zijn, geven de verbeterde productie en het warme welkom in India en Bangladesh altijd een boost aan nieuwe energie. Ik heb er vertrouwen in dat de aankomende collectie er nog mooier uit gaat zien dan van te voren verwacht.

Samen met onze partners werken we intensief aan een betere en duurzamere wereld. En daar ben ik trots op!

Liefs,
Elise

Get social

Volg je ons al op Facebook en Instagram? Wees als eerst op de hoogte van nieuwe collecties, acties en sales.

[]